Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Aer pur. Aer curat.

Cum știm să îmbunătățim calitatea aerului. Cum oferim soluții inovative la probleme vechi, dar încă de actualitate. Cum ajutăm industriile cu ajutorul tehnologiilor să devină mai prietenoase cu mediul. Cam despre asta este acest blog, care se alătură unui start-up 100% românesc, pus pe picioare cu bani europeni din exercițiul financiar 2014-2020.

Avem în spate o vechime de peste 15 ani în mentenanța de fabrici și implicit a sistemelor de filtrare și curățare a aerului pentru diverse industrii de producție și prelucrare a materialelor naturale. Am cunoscut industrii dintre cele mai „prăfoase” folosind pulberea atât ca materie prima, dar și rezultat ca deșeu al fluxului tehnologic, am instalat stații pentru tratarea aerului viciat, stații de desprăfuire și exhaustare pentru ca cei ce foloseau acel mediu zi de zi,sa poată ieși cu plămânii curați.

Apropos, ştiați că plămânii cântăresc câte 700 de grame fiecare, iar capacitatea totală a plămânilor este de 5.000 de centimetri cubi de aer, cam cât două găleți de apă pline ochi? Știați, dar am zis să vă mai amintim o dată.

Și dacă tot am trecut in zona pe cifrelor, să mai spunem că aerul e format din 79% nitrogen, doar 20% oxigen, iar 1% îl reprezintă diverși compuși. Ei, această regulă de aur a aerului este dezechilibrată atunci când în joc intră alți compuși cum ar fi PM-urile sau NO2, SO2 sau O3.

Poluarea la nivel global a devenit o problemă aproape de viață și de moarte, odată cu schimbările climatice. Țintele de reducere din Acordul de la Paris, din 2015, au rămas obiective pe hârtie, mai ales după ce SUA s-au retras oficial din acord la sfârșitul anului 2019. În același timp, state precum China, India, Rusia, Chile sau El Salvador sunt zone cu risc maxim, aşa cum indică site-ul de măsurare a poluării în timp real www.waqi.info, care monitorizează parametrii de la toate stațiile de măsurare de pe întreg globul. În Uniunea Europeană, The Green Deal, programul de suflet al cabinetului Ursulei von der Leyen, este abia la început, iar măsurile de finanțare pentru dezvoltarea industriilor verzi au fost puternic afectate de nevoia iminentă de bani pentru depășirea crizei generate de virusul COVID-19.

Ultimele cercetări în domeniu, derulate de School of Engineering at The University of Texas în 185 de țări, arată că poluarea globală reduce speranța de viață cu mai bine de un an. Cercetătorii au monitorizat în special particulele de PM mai mici de 2.5 microni. Acestea pătrund adânc în plămâni și sunt asociate cu creșterea incidenței de atac de cord, atac cerebral, boli respiratorii și cancer. Iar emisiile de PM 2.5 vin de la centrale electrice pe bază de materii prime, transporturi, activități legate de agricultură și emisii industriale.

Nici când vorbim despre aerul din interior, din încăperi, lucrurile nu arată mai încurajator. Calitatea aerului poate fi compromisă de contaminări cu microbi sau virusuri, particule chimice (cum ar fi monoxidul de carbon), alergeni sau alți factori cu impact negativ asupra sănătății oamenilor. Monitorizările recente la nivel global au arătat că de multe ori aerul din interior este mai contaminat decât aerul din exterior, chiar dacă vorbim despre poluanți diferiți. În realitate, aerul din interior reprezintă de multe ori un pericol mai mare pentru sănătate decât aerul din exterior. Ventilarea aerului pentru decontaminare, filtrarea sau alte dispozitive de control rămân metode principale pentru îmbunătățirea calității aerului.

Aici intervine capacitatea noastră de a face ce știm noi mai bine. RODANERO produce și montează ansamble pentru tratarea aerului viciat în diverse domenii industriale (tratează AERUL din AER). Scopul nostru este să decontaminăm aerul și să îl întoarcem în natură curat , propunandu-ne zi de zi sa facem cat mai mult AER PUR … si Simplu.

În plină pandemie cauzată de virusul COVID-19, a cărui caracteristică principală este transmiterea pe calea aerului, partenerul nostru din grupul EcoTech dl. inginer Dan Matei a proiectat și apoi a dezvoltat PANDAIR un dispozitiv eficient de decontaminare ce ajuta la împiedicarea răspândirii virusului în spatii închise precum triajele de spitalele din linia întâi în lupta cu pandemia, dar și în cabinete medicale, școli, birouri sau alte spații publice închise. Epidemiologii se așteaptă la un al doilea val, mai sever și agresiv. Despre aceasta instalație vom avea o discuție cu domnul inginer în al doilea episod.

Îmi propun ca despre aceasta instalație sa avem o discuție cu domnul inginer în una din următoarele postări, dar și despre contribuția noastră pentru reducerea impactului asupra mediului în diverse domenii de producție și prelucrare industrială.

Pe curând …

Nature is pleased with simplicity – and Nature is no dummy”

Isaac Newton.

Imagini preluate de la https://www.pexels.com/

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *